SmartProperty | Makelaardij, Projectontwikkeling & Management

Mag je ‘bungalow’ zeggen tegen een levensloopbestendige woning?

Wist u dat een van de meest gebruikte trefwoorden op funda momenteel ‘bungalow’ is? In deze blog van SmartProperty nemen wij u mee naar deze populaire woning waarnaar de vraag compleet terug is van weggeweest. Wellicht niet verwacht, maar er is kennelijk een grote trend dat mensen op zoek zijn naar woningen met het woonprogramma op de begane grond in een complete vakantiepark-vibe. En niet alleen ouderen, maar juist ook jongelingen. Wat is nu precies een ‘bungalow’ en welke woningen vallen eronder. Wat zijn de voordelen en wat kan SmartProperty u hierin bieden.

De term ‘bungalow’ roept wellicht direct bepaalde associaties op. Vierkant blokje, de jaren ’60; de tijd waarin de bungalow haar opkomst had, architectonische hoogstandjes, maar evengoed ook de associatie met een vakantiepark met de meanderende bungalows. Ook kunt u denken aan het vanuit de slaapkamer naar buiten lopen, geen trappenlopen en levensloopbestendigheid. Een bungalow is in elk geval een huis met het complete woonprogramma op de begane grond. Slapen, wonen en leven op gelijk niveau.

Bungalow
Het woord ‘Bungalow’ lijkt afkomstig van het woord ‘bunga’ en ‘low’ waarbij low voor ‘laag’ staat en ‘bunga’ verschillende betekenissen heeft. Echter is het woord bungalow uit de Gujarati taal (het Westen van India) afgeleid van het Hindi-woord ‘bangla’ of ‘Bangala’ beter gekend als ‘Bengaals huis’. Een huis met het volledige woonprogramma op de begane grond.

Het kan hierbij overigens voorkomen dat een bungalow extra ruimte heeft op de verdieping. Dit type bouw, met het volledige woonprogramma op de begane grond, valt dan ook nog altijd onder de noemer ‘bungalow’.

Jaren ’60
Vanaf de jaren ’60 was de bungalow enorm populair. Overgewaaid vanuit het Amerikaanse systeem waar deze stroming in 1910 al zeer upcomming was. Bovendien was de bungalow snel te bouwen omdat deze te plaatsen is zonder fundering. In elk geval betekende het een grote verschuiving in onze manier van wonen: kleiner wonen en het complete woonprogramma op de begane grond in nauw contact met de natuur. Er ontstonden gezellige groen omgeven woonwijken met een leuke sfeer en saamhorigheid.

Terug van weggeweest
En ja, de bungalow is hipper dan ooit en helemaal terug van weggeweest. Wil men terug naar de natuur? Wil men terug naar dat gevoel van de jaren ’60 van saamhorigheid en gezelligheid in de wijk met elkaar? Of is de vergrijzing zover dat men bewust kiest voor een kwaliteit van leven waarbij men kan blijven wonen (woonprogramma op de begane grond) alsook niet meer gebonden is aan grootschalig onderhoud van een (te) grote woning?

Tuin
Het voordeel van de bungalow boven bijvoorbeeld het wonen in een appartement met ook een gelijkvloers woonprogramma is het contact met de natuur en het hebben van een tuin. Op Funda wordt namelijk ook ontzettend veel de tuin als voorwaarde meegenomen in de zoekopdracht. In 2023 werd ‘tuin’ al ruim 30 miljoen keer meegenomen als filter bij zoekopdrachten. Blijkbaar wil men een tuin. En laat dat nu net ook nog een groot extra zijn bij een bungalow.

SmartProperty en de bungalow
Ja, ook bij SmartProperty is men bewust van de populariteit van levensloopbestendig wonen. ‘De nostalgie van de bungalow zal zeker een bijdrage leveren aan de populariteit ervan.’ Zegt Ruud Potten van SmartProperty Projecten.  In zijn project ‘De Pastoerswei’ in Vaals werd bewust gekozen voor een woonhof met bungalows ofwel 8 vrijstaande en 10 halfvrijstaande woningen met het woonprogramma op de begane grond. ‘De levenskwaliteit en cohesie die een woonhof biedt is ongekend. We hebben geluk met deze unieke locatie waardoor we groen en natuurlijk hoogwaardig wonen kunnen inpassen zo midden in Vaals.

Levensloopbestendig wonen en een grote behoefte aan kwalitatief en hoogwaardig groen wonen. Het is daarom dat SmartProperty Projecten het concept van 18 woningen ontwikkelde voor het project ‘Pastoerswei; in het historische hart aan de Lindenstraat in Vaals. SmartProperty Makelaardij verzorgt exclusief de verkoop die in volle gang is.

Bungalow? Ja: met een volledig woonprogramma op de begane grond, de prachtige groene locatie in de voormalige Pastoorsweide naast de kerk. Er is een tweede slaapkamer op de verdieping met een geweldige situering van de woningen waardoor men weer terug kan naar het woonhof van harmonieus wonen en leven met elkaar in het groen.

Meer info?
Meer informatie over het project ‘Pastoerswei’ in Vaals of het aankopen van een van de woningen in het woonhof aan de Lindenstraat kunt u nalezen via:     

Meer informatie over het project ‘Pastoerswei’ in Vaals kunt u nalezen via:
SmartProperty Projecten: Pastoerswei, Vaals

Aangaande de verkoop via:
SmartProperty Makelaardij: Aanbod

Deel dit bericht