SmartProperty | Makelaardij, Projectontwikkeling & Management

Parel in Maastricht: villa l’Hoëst, Blekerij Maastricht

Een historische, negentiende eeuwse villa aan de rand van het stadscentrum van Maastricht met uitzicht op de Maas. Het betreft hier een zeer zeldzame, monumentale Maastrichtse villa aan het water. Een parel in Maastricht om verliefd op te worden. Gelegen aan de kadestraat Blekerij 52, 6212 XW Maastricht: villa l’Hoëst.

Bouwhistorie
De Eclectische villa werd gebouwd in opdracht van de familie Louis Leonard Joseph L’hoëst. Van oorsprong was het naastgelegen pand aan de Blekerij 50 onderdeel van de villa, maar dit gedeelte werd later afgesplitst. Mijnheer L’hoëst, initiator van de bouw en latere bewoner van de villa was omstreeks het midden van de negentiende eeuw betrokken bij de oprichting van papierfabriek L’hoëst, Weustenraad & Cie, de latere KNP en tegenwoordig SAPPI. Visionair als hij was koos hij deze prachtige plek aan de Maas om te wonen als één van de eerste bewoners van de latere en nog steeds zo populaire residentiële wijk ‘Villapark’. De verantwoordelijke architecten van de villa waren Remont & Fils uit Luik (B). De bouw van deze villa heeft naar alle waarschijnlijkheid plaatsgevonden in de periode tussen 1880 en 1890.

De villa is gesitueerd in het gebied op de westelijke Maasoever, dat oorspronkelijk door het gedempte kanaal naar Luik van van dit gebied werd gescheiden. Vanwege deze situering is de villa sterk verbonden met de negentiende eeuwse stedelijke ontwikkeling van Maastricht. Na het afschaffen van de vestingwet in 1867 werd het vrijgekomen bouwterrein, aan de zuidzijde van de stad Maastricht, door welgestelde Maastrichtenaren ‘ingenomen’. Deze lieten hier vanaf 1887 een hoeveelheid riante villa’s bouwen. Villa L’hoëst vormt dan ook een van de eerste exemplaren die alhier in de wijk Villapark gebouwd werd.

Bouwstijl
De architectuurstijl ‘eclectisme’ is een verzamelnaam voor een groot aantal historische stijlen die in de tweede helft van de negentiende eeuw naast elkaar, maar vooral ook door elkaar heen werden toegepast. In het monumentenregister staat de monumentale waarde van dit object als volgt beschreven:

Indeling
Eclectische VILLA L’Hoëst, XIXd. gebouwd in opdravht van de familie L’hoëst. De aanbouw aan de linkerzijgevel, de glazen passarel aan de achtergevel en de alluminium zonweringen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving
Villa op min op meer rechthoekige plattegrond. Aanbouw aan de linker zijgevel, middenrisaliet in de bakstenen achtegevel, twee voorgevelerkers waartussen een uitgebouwde entreepartij met balkon. Het geheel telt drie bouwlagen en een souterrain.

Waardering
De villa L’hoës, een laat-negentoende eeuwse industriëlenvilla, is om sociaal-economische redenen van cultuurhistorisch belang, heeft grote architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is vanwege de situering sterk verbonden met de negentiende eeuwse stedeljke ontwikkelimg van Maastricht en is van groot belang vanwege de historischruimtelijke relatie met omringende wateren, wegen en groenvoorzieningen. De gaafheid van de villa is in redelijke mate bewaard geblven, de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid is redelijk groot.

Gebiedskenmerken
De villa ligt direct aan de Maas, op loopafstand van het oude stadcentrum van Maastricht. De wijk ‘Villapark/Sint Pieter’ kenmerkt zich door exclusieve bewoning in de hgere welstandsklasse. Het heeft een eigen kern met diverse kleine winkels en horeca. De Blekerij zelf is een rusige doodlopende straat met een vrij uitzicht over de Maas richting het Gouvernement en richting het haventje van Sint Pieter. De oude binnenstad van Maastricht met alle school-, winkel- en sociale faciliteiten is in de directe omgeving beschikbaar. Op loopafstand ligt de Sint Pietersberg met bos en natuurgebied ten behoeve van rust en recreatie.

De plannen
Door diverse vastgoedexperts het mooiste en meest prestigieuze project van het jaar. Voor Maastrichtse begrippen is dit een ongekende en unieke kans op echte exclusiviteit. Villa L’hoëst zal worden gerenoveerd en opgesplitst in drie luxe casco opgeleverde appartementen op een exclusieve locatie.  Hiervan is het penthouse en het appartement op de eerste verdieping in verkoop bij SmartProperty Makelaardij.

Wonen in villa l’Hoëst
Graag informeren wij u over de mogelijkheden hiertoe. Desgewenst begeleidt SmartProperty Projectenu bij de verwezenlijking van uw wensen.

Deel dit bericht